perjantai 19. heinäkuuta 2013

Rauman kulttuuripäällikön pitsivinkit

Rauman Pitsiviikolla on jo pitkät perinteet. Tulevana lauantaina 20.7.2013 pyörähtää käyntiin 43. Pitsiviikko. Pitsinnypläys-perinteen ympärille on muodostunut kesätapahtuma, jonka laajasta ohjelmasta löytyy monenlaista nähtävää ja koettavaa. Katukuvassa voi nähdä pitsinnypläys näytöksiä, perinnepitsejä sekä modernia pitsitaidetta. Kaupunki täyttyy viikon ajaksi myös muusta kulttuurista. Konsertteja on tänä vuonna lisätty entisestään.  

Rauman kulttuuripäällikkö Risto Kupari antaa pitsinnypläyksestä kiinnostuneille matkailijoille omat viisi vinkkiänsä, mihin kannattaa ehdottomasti tutustua viikon aikana. Risto perustelee myös omat valintansa.
Kuvassa kummitätini Toini Heirilän nypläämä pitsitiaraRiston valinta


- Pitsi goes Pub. "Pitsin ja sen esittelemisen täytyy uudistua."

- Nyplääjät ry:n näyttely. "Jotta voi uudistua, on tunnettava perusasiat ja taustat."

- Häpskräps. "Vaikea perustella, mutta tätä ei kannata missata. Älkää osoittako tälle ainakaan kovin kuuluvia aplodeja, muuten tämän tehneet taiteilijat tekevät ensi vuodeksi jotain vielä hullumpaa!"

- Nopein nyplääjä kisa. "Aina yhtä jännittävä."

- Raatihuoneen vanhan raumalaisen pitsin näyttely. "Tästä saa kunnon perspektiivin siihen, minkälaista pitsiosaamista tähän kaupunkiin on aikojen saatossa liittynyt."

 Pitsinypläyksen arvostus


Pitsinnypläys on kulttuuripäällikkö Risto Kuparin mielestä Raumalla varsin vakiintuneessa tilassa. Hän odottaa innolla, miten esim. kansalaisopiston taiteen perusopetuksen käsityöopetus alkaa näkyä pitsinnypläyksen harrastamisessa.

- Minusta pitsiä ja sen tekemistä ei tällä hetkellä arvosteta riittävästi. Nyplääminen vaatii taitoa ja aikaa. Kun katsoo esim. nyplättyjen tuotteiden myyntiä, niiden menekki ja hinnat eivät ole sellaisia, kuin niiden pitäisi olla, perustelee Kupari.

Toikasta pitsinnypläystarvikkeet


Toikatorin eli Toikan verkkokaupan valikoimiin kuuluvat myös knypylät ja nypläystyynyt ja puolauskoneet. Käy tutustumassa.

Pitsiviikon ohjelma (paikat ja ajankohdat)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti