maanantai 22. heinäkuuta 2013

Lanka kuin lanka taipuu nypläykseen

Rauman Pitsiviikolla kannattaa jalkautua Vanhan Rauman pienille kujille ja uskaltautua kurkistamaan piharakennuksiin. Nyt siihen on oiva tilaisuus, kun taiteilijat pitävät pajojaan auki. Myös yksityispihoille on lupa kurkistaa, jos portti on kutsuvasti jätetty auki. Kävin tutustumassa nyplääjä Inkeri Leinon näyttelyyn Kuninkaankadulla sijaitsevassa piharakennuksessa.Nyplättyjä henkilöaiheisia tauluja

Mantin Maailman pihakammari on kaunisti sisustettu niin talon ulkoa kuin sisältä.Inkeri Leino kertoo, että on nyplännyt 17 vuotta. Kaksi ensimmäistä vuotta hän nypläsi pelkästään liinoja.

- En tykännyt loppujenlopuksi liinojen nypläyksestä. Minulle se oli liian tasapaksua touhua, naurahtaa Inkeri iloisesti.
- Nyplään tauluja erilaisista langoista ja tykkään kokeilla materiaaleja. Nyplätä voi perinteisestä pellavalangasta, katrillista, egyptiläisestä puuvillasta, paperinarusta, DMC-langasta ja esim. villalangasta, jonka voi myöhemmin huovuttaa. Pujotan töihini myös siimalankaan helmiä. Tykkään nyplätä myös kulta-, hopea- ja kuparilangoista.

Ladyn juhlamekko on saanut helmiä


Villalangasta nyplätyn työn voi huovuttaa


Käsitöitä Inkeri on aina tehnyt. Ennen nypläyksen aloittamista hän kertoo ommelleensa ja harmittelee ettei aloittanut aiemmin nyplystä.

Inkeri on erikoistunut herkkiin henkilöhahmoihin. Näyttelyn tauluissa on niin ikään kauniita ladyja kuin herrasmiehiä. Osa on sivuprofiileja, joissain tauluissa nainen esim. ompelee. Inkeri nyplää taulunsa ulkomaisista malleista.- Voisi kiinnostaa suunnitella itse mallit, mutta se vaatisi tietokoneella tehtävän suunnittelun opettelemista. Voisihan sitä mennä joskus opiston kurssille, pohtii Inkeri.

Inkeri Leinolla on ollut näyttelu pari kertaa aiemmin, kerran Laitilassa ja kerran Rauman Posellissa.

Sain lahjaksi mieheltäni etualalla olevan sinisen nyplätyn rannerenkaan
Lisätiedot

MA 22. - SU 28.7. Nyplättyjä henkilöaiheisia tauluja Inkeri Leino. Ma 22. - to 25.7. klo 9.30 - 18, Pe 26.7. klo 9.30 - 22, la 27.7. klo 9.30 - 15, su 28.7. klo 12 - 15. Mantin Maailman pihakammari, Kuninkaankatu 30, Rauma.
Tiedustelut puh. 050 400 3755.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti