tiistai 14. toukokuuta 2013

Sonja halusi puusepäksi

 Sonja Salmi on Lempäälästä kotoisin oleva 23-vuotias opiskelija. Hän asuu tällä hetkellä Toijalassa ja on työharjoittelussa Toika Oy:ssä. Toika valmistaa kudontavälineita ja toimii koivusta valmistettujen huonekalujen sopimusvalmistajana. Tehtaalla valmistuu mm. sänkyjä, sohvia, hyllyjä, laatikostoja ja erikoiskalusteita.


 Tapaan Sonjan naputtelemassa tuftauskehikkoja Toikan tehtaalla. Siirrymme juttelemaan rauhallisempaan nurkkaukseen toimiston puolelle. Sonja kertoo kirjoittaneensa ylioppilaaksi v. 2009. Ennen opintojen alkamista kän kertoo olleen töissä asiakaspalvelutehtävissä. Saankin hänestä reippaan ja iloisen kuvan.


 

Isoisä innoittajana lukiolaiselle

 

Sonja opiskelee tällä hetkellä puualan perustutkintoa Tampereen seudun ammattiopistossa. Opinnot alkoivat syksyllä 2012.

 - Minua kiinnosti puuala jo lukioaikana. Isoisäni Reino Rantaharju on puuseppä ja hän on minun innoittajani alalle, kertoo Sonja kunnioittavalla äänensävyllä.
  
- Puu materiaalina on minun juttuni. Puukäsityö oli valinnaisaineeni ylä-asteella. Rinnakkaisluokalla oli myös toinen puukäsitöistä kiinnostunut tyttö, jatkaa Sonja
  
Sonja kertoo viihtyvänsä hyvin sekä ammattiopistossa että työharjoittelussa Toikassa. Koulun opettajat ovat hänen mielestään hyviä. Myös Toikan työnjohtaja Esa saa häneltä kehut. Puualan perustutkinto on kolmivuotinen. Valinnaisaineiksi hän aikoo valita veistämisen ja sorvauksen. 
  
- Toika on ensimmäinen harjoittelupaikkani. Sain kuulla paikasta opettajaltani. 
- Olen täällä harjoittelemassa 8 viikkoa. Olen saanut jo tehdä useita eri työvaiheita. CNC-koneenkäyttö on kaikkein mielekkäintä.
- Lakkauskonetta on ollut haasteellisinta käyttää, koska matto pyörii todella lujaa. Kappale pitää saada silti 45 asteen kulmaan, pohtii Sonja.
  
Sonjalla on kolme viikkoa harjoittelua jäljellä. Hän toivoo vielä oppivansa käyttämään listahöylää. Sonja pitää Toikaa kiinnostavana yrityksenä, sillä häntä itseään kiinnostaa huonekalujen valmistaminen.
  
- Tykkään visuaalisesta puolesta ja pidän myös piirtämisestä ja huonekalujen suunnittelusta. En kuitenkaan heti ala valmistaa omia huonekaluja, naurahtaa Sonja.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti