perjantai 26. huhtikuuta 2013

Käsityömatkailua Pirkanmaalla

Koko Pirkanmaan laajuinen taidetapahtuma Taidesuunnistus järjestettiin viime viikonloppuna  jo yhdeksännen kerran. Yleisö pääsi vierailemaan kuvataiteilijoiden, taidekäsityöläisten ja muotoilijoiden työtiloissa, ateljeissa, gallerioissa ja näyttelypaikoissa. Tapahtuma on tarjonnut joka vuosi laajan kattauksen ”lähitaidetta” ihailtavaksi ja ostettavaksi.

Suunnistuskohteita oli tänä vuonna 122, yhteensä 13 kunnassa Pirkanmaalla. Viime vuonna taidekohteisiin tehtiin viikonlopun aikana yli 12 000 tutustumiskäyntiä. Tämän vuoden tavoitteeksi asetettiin 15 000 kävijää. Ainakin tapahtuman tuottajan Julia Prusin mukaan 7000 karttaesittettä loppuivat heti alussa.

50-luvun tiilirakennus järven rannalla


Jos suunnittelet kesälomamatkaa Pirkanmaalle, niin yhdeksi vierailukohteeksi kannattaa ottaa Toikan myymälä, joka sijaitsee kauniin Nahkialanlammen rannalla. Vieressä sijaitsevat Pihlgren ja Ritolan tapettitehdas sekä museo. Tapettitehtaan mallisto on todella ihastuttava ja laaja.

Toikan myymälä sijaitsee Akaan vanhimmassa toiminnassa olevassa tehdaskiinteistössä. Kaunis punatiilirakennus on maamerkki, joka näkyy kauas. Tontilta on löydetty kivikautisia keihäänkärkiä, mikä osoittaa alueella asutun jo kauan.


Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Tähtinen. Harjannostajaiset pidettiin syksyllä 1949. Mukana oli myös Toika Oy:n perustaja Gustaf Pihlgren, joka yllättäen menehtyi muutama viikko tapahtuman jälkeen.

1960-luvulla rakennuksen kellarikerroksessa valmistettiin nauloja. Nykyisin osa tiloista (600 m2) on saneerattu toimistokäyttöön.

Rakennus on viimeisiä maassamme tällä tyylissä rakennettuja teollisuusrakennuksia. Hallit korvasivat tiilirakennukset jo 50-luvulla. Talo on tehty ikuiseksi, seinissä on kolmenkertainen tiilivuoraus.
Lisäosa rakennuksen kylkeen valmistui 1983. Suunnittelija oli arkkitehti Jyrki Yrjölä.

Sijainti Nahkialan järven rannalla ja lähellä Toijalan taajamaa on hyvä. Helsinki-Tampere moottoritieltä liittymästä 31 on vain n. 2 minuutin ajomatka ja Toijalan rautatieasemalta on alle kilometrin kävelymatka.
View Larger Map

Lisätietoa:
www.toika.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti